Sider

torsdag, desember 06, 2007

mango



fakta om mango:

mango er en tropisk frukt som vokser på trær. mangoer tilhører arten mangifera og består av nesten tretti forskjellige tresorter i plantefamilien anavardiaceae. man tror mangoen stammer fra sør-asia fordi det er funnet så mange forskjellige typer der. fortsatt er mango en viktig frukt i dette området. i hinduismens veda skrifter henvises det til at "mango er gudenes mat".

ordet mango kommer fra det malayalamske (et dravidisk språk som blir brukt i den indiske delstaten kerala) ordet manga og ble introdusert for europa av portugisere sent på femtenhundre tallet.

mangotrærne er store og kan bli trettifem til førti meter høye, med en radius på ti meter. bladene er alltid grønne og blomstene blomstrer i sesonger. etter blomstringen tar det tre til seks måneder for frukten å komme. mangoen henger ned på stilker og kan veie opp til 2,5 kg. fargen på skallet varierer mellom grønn, gul og rød. mangosiden som er vendt mot solen blir rødest og på skyggesiden blir den gulest. skallet er ikke farlig å spise og for meg er det et høydepunkt for meg i spisingen av en mango.

inni mangoen er det et deilig guloransj og saftig fruktkjøtt. i midten finner man en flat, oval stein bestående av en hårete overflate. i hver stein er det et frø som kan gi et nytt mangotre. hvis man har fått tak i en god mango er det deilig å avslutte hele mango-spise-seansen med å spise steinen ren for fruktkjøtt. godt og klissete!

mangoer fås kjøpt i de fleste norske matbutikker men de beste mangoene plukker du selv fra trærne... (dette var den store fritidssysselen i mangosesongen da jeg vokste opp i kamerun...)

wikipedia og frukt.no. bilde fra: ruurmo.

3 kommentarer:

Jan Erik sa...

Jeg vil heller spise sirupssnipper!

Kristian Nesbu Vatne sa...

blææh!

Unknown sa...

Du har inspirert meg til å legge ut i verden på mango jakt :D Takk skal du ha ! http://instagram.com/smoothiekokken