Sider

tirsdag, mai 17, 2005

Menneskers religiøse lengsel.

Jeg driver å lærer om en religionshistoriker som heter Mircea Eliade. Han var visstnok en veldig anerkjent historiker. ”Hans grunnleggende forutsetning (axiom) er hans forståelse av mennesket som homo religiosus. Mennesket er religiøst, og erfarer sannheten i myter, riter og symboler, rettet mot det hellige.” (Ann Midtun). Spennende tanker. At alle mennesker er dypest sett religiøse. Han var også totalt uenig i at sekularismen var noe reelt. For han mente at alle fortsatt er religiøse, bare at de har byttet ut de tradisjonelle religionene med kult-filmer, shopping, musikk, sex, rusmidler osv.

Mange kjerker og menigheter har lenge tatt dette på alvor. De tilpasser seg folks religiøse lengsel og gir dem attraktive tilbud. De tenker annerledes om hvordan man kan gjøre kirke. For å tilpasse seg mennesker søken og lengsel.

Det postmoderne menneske ønsker nemlig opplevelser og erfaringer. De ønsker ikke bare å få flere timers undervisning om Den hellige Ånd. De ønsker å erfare han. Og det er det mange som gjør noe med. Dessverre er det ikke bare Kirka som tilbyr dette, men det fins tusen hvis av forskjellige ”religiøse” retninger som tilbyr åndelig opplevelser og positiv energi. Da er det viktig at vi følger med å ser hva vi kan gjøre.

Mike Breen mener at mange kristne ligger lenger fremme enn resten av samfunnet, når det gjelder å se nye ting i tiden. Et eksempel som han nevnte var at de kristne var mye tidligere ute med å se hvordan den tradisjonelle kjernefamilien fikk mindre å si, mens venner tok over rollen som oppdragere og forbilder.

Så faktisk er vi flinke på det området! Og det er gudd. For vi skal være inkarnerte her på jorda og se hvordan vi kan snakke evangeliet inn i mennesker liv. Det er vårt oppdrag.

Ingen kommentarer: