Sider

søndag, mai 29, 2005

manga

vi var på butikken på lørda. kjøpte grillkull, tennvæske og manga-bladet shonen jump. for jeg har begynt å se litt på manga-fenomenet. som en kulturstudie på en måte. for jeg mener det er viktig å vite hva ungdommen driver med. slik at jeg lettere kan formidle evangeliet inn i livene deres.

litt om manga-bla
der: manga betyr tegneserie på japansk. men vi utafor japan bruker ordet manga om tegneserier fra japan. shonen jump er verdens største manga-blad. det har nå spredt seg fra japan til vesten og til norge (se mer om manga på wikipedia.org). manga er også forløperen til japansk anime, som er animerte tegnefilmer.

en norsk fyr som kan masse om dette er morten holmquist. han er lærer på ukt (en pdf-fil) på mf og leder i subchurch. han har en post på bloggen sin om japan og pouærkulturen der, (men det er lenge siden han har oppdatert bloggen...) se også en artikkel
han anbefaler: The japanization of the european culture. det er en litt gammel artikkel (1997), men den forklarer litt om hvordan ting fra japan har blitt poppis i europa.

jeg syns det er artig hvordan manga blir mer og mer poulært i norge. og det kommer fler og fler forskjellige blader, nettsteder med forumer og anime-filmer. mange er blitt hekta. og hele tida hører jeg folk som sier: "ja, det er to i klassen min som er sykt hekta på manga". det er spess gamere og andre nerder som først blir hekta.

men jeg syns det er fett jeg å. det er sinnsykt fantasifulle historier, masse humor, gode tegninger, overnatulige ting og masse action. så jeg skjønner at folk blir hekta, hekta, hekta.

siden vi er i det japanske hjørnet reklamerer jeg for bloggen til magne. jeg og magne gikk på hald sammen. magne er japanmisjonærbarn og har nettopp vært der en månedes tid. masse kule bilder.

lørdag, mai 28, 2005

mac, dos og windows - katolsk, kalvinsk og anglikansk?

denne teksten hang på en vegg i kjellern til mf. skrevet av den italienske forfatteren Umberto Eco. jeg skjønner ikke alle de vanskelig engelske orda. men det handler visst om mac og pc.

"The fact is that the world is divided between users of the Macintosh computer and users of MS-DOS compatible computers. I am firmly of the opinion that the Macintosh is Catholic and that DOS is Protestant. Indeed, the Macintosh is counterreformist and has been influenced by the «ratio studiorum» of the Jesuits. It is cheerful, friendly, conciliatory, it tells the faithful how they must proceed step by step to reach - if not the Kingdom of Heaven - the moment in which their document is printed. It is catechistic: the essence of revelation is dealt with via simple formulae and sumptuous icons. Everyone has a right to salvation.

DOS is Protestant, or even Calvinistic. It allows free interpretation of scripture, demands difficult personal decisions, imposes a subtle hermeneutics upon the user, and takes for granted the idea that not all can reach salvation. To make the system work you need to interpret the program yourself: a long way from the baroque community of revelers, the user is closed within the loneliness of his own inner torment. You may object that, with the passage to Windows, the DOS universe has come to resemble more closely the counterreformist tolerance of the Macintosh. It's true: Windows represents an Anglican-style schism, big ceremonies in the cathedral, but there is always the possibility of a return to DOS to change things in accordance with bizarre decisions...

And machine code, which lies beneath both systems (or environments, if you prefer)? Ah, that is to do with the Old Testament, and is Talmudic and cabalistic. The Jewish lobby, as always..."

i all verden



lag ditt eget kart over der du har vært

her har jeg vært i verden. ønsker å utvide det. for jeg har bare vært i en eller to tidssoner. så jeg hakke kryssa sånn 3-4 tidssoner på en gang. aldri vært døgnvill. det må jeg få til snart! kanskje i juni? for da tenker jeg å ta en tur et eller annet sted. og neste sommer skal jeg til cuba. cuba er et fett sted.

torsdag, mai 26, 2005

reklamefilm konkurransen

har jeg sagt at jeg og noen kamerater lagde en film til en reklamefilmkonkurranse som bank-axept satte i gang? erik (en av filmlagerne) ringte meg tidligere i ettermiddag og slik forløp samtalen:

e: har du lest mailen din i det siste?
k: mailen min? (litt forvirra) Hva mener du?
e: jo, jeg har nemlig fått en mail fra bank-axept
k: kødder du?
e: Nei! her står det (leser mailen)
k: (mens jeg fortvilet logger inn på gmail) men det er jo helt sinnsykt!
e: ja, det er konge!
k: (finner nesten ikke ord) vi kan vinne! det hadde jeg ALDRI trodd.
e: Nei, det er sykt.

så etter mye "sykt" og "konge" la vi på og jeg danset seiersdans på gulvet.
og her er utdrag fra mailen som vi fikk:

"Din/deres reklamefilm er nominert som en av de ti beste bidragene. Responsen på konkurransen var meget bra, og vi har mottatt over 100 filmer. Nivået på filmene har vært meget høyt, og vi gratulerer med nominasjonen."

er det fett eller? vi er nå invitert til premieutdelingen som er 11. juni i filmenshus og vi har ca 1/3 sjanse for å vinne noe. førstepremien er på 10 000 og andre og tredje er på 2500 og 1000. det er sykt hvis vi vinner no. føler egentlig ikke filmen fortjener det, men så er jo jeg også halvt pessimist da...

moro er det i hvert fall.

onsdag, mai 25, 2005

regn


det regner.
vårregn er digg.
vårregn i oslo er extra digg.
bildet er fra tøyen tatt forrige lørda.











flere bilder fra 17. mai og 21. mai på minflickr.

lørdag, mai 21, 2005

regnskog

regnskogen forsvinner i rekordfart, sier forskning.no. 26 000 kvadratkilometer skog ble meiet ned bare i løpet av 12 måneder i 2003/2004 – en oppgang på seks prosent i forhold til året før. (og det var bare i amazonas...)

og regnskog.no skriver:
Unngå alle hagemøbler laget av teak og annet tropisk trevirke. Dette er Regnskogfondets råd til deg som skal kjøpe nye hagemøbler, og ikke vil bidra til å ødelegge regnskogen.

Tømmerhogst er en av de viktigste årsakene til at regnskogene forsvinner. Nesten all hogst i regnskogen foregår uten hensyn til lokalbefolkningen og uten tanke på at hogsten skal være bærekraftig på langt sikt.

Verdensbanken er også med på å ødlegge regnskogen i følge denne artikkelen: Verdensbanken bryter systematisk sine egne løfter. Den finansierer rasering av verdens siste tropeskoger og gjør urfolk og skogfolk hjemløse. Det er konklusjonen i en rapport som ble publisert nylig

vi må passe på regnskogene våre!

tck's

jeg er en tck'er. altså en "third culture kid". det er et begrep som blir brukt om oss som er vokst opp i et annet land enn det foreldrene våre kommer fra. typisk misjonærbarn, ambasadørbarn, oljearbeiderbarn osv. for vi har våre foreldres kultur, det landet vi har bodd i sin kultur og så mikser vi alt sammen og lager vår egen kultur. alle de definisjonene om tck'ere treffer meg ikke helt, men mye gjør det også.

grunnen til at jeg skriver litt om dette er fordi det var kameruns nasjonaldag. og da var vi en gjeng kamerunmisjonærbarn som samla oss og festa. eller vi tok det rolig og mimret om kamerun og spiste digg. det var chill. men da pratet vi også om det å være en tck'er. fordi frode driver å skriver en master oppgave på mf om akkurat dette. hvordan tck'ere reagerer på å komme hjem til norge osv. (husker ikke helt hvordan tittelen på oppgaven lød.) men det var gøy å snakke om, for det er mye som vi har felles. vi telte blant annet opp hvor mange ganger vi har flytta. jeg kom til 14. det er ganske mye, med tanke på at jeg snart har bodd 11 år i oslo. (jeg husker ikke hvor mye de andre hadde flytta, men det var mer enn meg...) også telte vi hvor mange land vi hadde vært i. jeg har vært i 15, dagfinn i 14, kaia i 16 og frode i 25.

og dette karakteriserer de fleste tck'ere. (en artikkel om tck'ere) de er rastløse og flytter mye på seg. de liker også å reise og drar ofte på ferie vekk fra det landet de bor i. dette fordi de i barndommen flytta mye på seg. men jeg er ikke så avhengig av å reise og å flytte på meg osv. jeg føler jeg har blitt veldig fornorska. men samtidig merker jeg nå fortiden at jeg er rastløs. og at jeg har lyst til å reise. så noe av greiene har jeg jo i meg...


torsdag, mai 19, 2005

helli.band


et bilde fra konsert med helli.band natt til 1.mai. har leka litt med det og så er det blitt sånn.

onsdag, mai 18, 2005

gjøre ting

i kveld var jeg ute med en gjeng fra storsalen og gjorde ut-ting. vi er utrolig dårlige på å gjøre ting for byen vår og være utadrettet mot menneskene som lever her. derfor driver vi å øver oss på det. og i kveld hadde vi ut-samling med alle smågruppeledere pluss en del andre. først gira knut oss opp med litt undervisning. så delte vi oss i grupper og gikk ut. min gruppe skulle vaske sykler til forbipasserende og de som shoppa på rimien ved rundkjøringa på bislett. og det var knall fett. masse folk takket ja til tilbudet og de var så positive. men de lurte fælt på hvorfor vi gjorde det. og vi svarte at vi var fra storsalen menighet og at vi ville gjøre noe for mennesker i byen uten å forvente noe tilbake. og de takket og neiet og bukket. gøy!

tirsdag, mai 17, 2005

Menneskers religiøse lengsel.

Jeg driver å lærer om en religionshistoriker som heter Mircea Eliade. Han var visstnok en veldig anerkjent historiker. ”Hans grunnleggende forutsetning (axiom) er hans forståelse av mennesket som homo religiosus. Mennesket er religiøst, og erfarer sannheten i myter, riter og symboler, rettet mot det hellige.” (Ann Midtun). Spennende tanker. At alle mennesker er dypest sett religiøse. Han var også totalt uenig i at sekularismen var noe reelt. For han mente at alle fortsatt er religiøse, bare at de har byttet ut de tradisjonelle religionene med kult-filmer, shopping, musikk, sex, rusmidler osv.

Mange kjerker og menigheter har lenge tatt dette på alvor. De tilpasser seg folks religiøse lengsel og gir dem attraktive tilbud. De tenker annerledes om hvordan man kan gjøre kirke. For å tilpasse seg mennesker søken og lengsel.

Det postmoderne menneske ønsker nemlig opplevelser og erfaringer. De ønsker ikke bare å få flere timers undervisning om Den hellige Ånd. De ønsker å erfare han. Og det er det mange som gjør noe med. Dessverre er det ikke bare Kirka som tilbyr dette, men det fins tusen hvis av forskjellige ”religiøse” retninger som tilbyr åndelig opplevelser og positiv energi. Da er det viktig at vi følger med å ser hva vi kan gjøre.

Mike Breen mener at mange kristne ligger lenger fremme enn resten av samfunnet, når det gjelder å se nye ting i tiden. Et eksempel som han nevnte var at de kristne var mye tidligere ute med å se hvordan den tradisjonelle kjernefamilien fikk mindre å si, mens venner tok over rollen som oppdragere og forbilder.

Så faktisk er vi flinke på det området! Og det er gudd. For vi skal være inkarnerte her på jorda og se hvordan vi kan snakke evangeliet inn i mennesker liv. Det er vårt oppdrag.

søndag, mai 15, 2005

Pentecost Grid Blog 2005



en gjeng med bloggere har i dag "grid blogga". det betyr at man putter samme overskrift i postene sine også skriver man eller lager et eller annet om pinsa. her er en liste over de som er med og litt forklaringer og sånt.

pinsa handler om at den hellige ånd kom over disiplene og fykte dem slik at de kunne tale andre språk og få kraft til å gå ut å fortelle om evangeliet. noe av dette prøver disse bloggerne på.

jeg har vært på felleskirkelig møte i filla i dag og der var det veldig god undervisning om pinsa. at det handler om "å være seg selv, men ikke være seg selv nok". altså du skal være det selv, men samtidig kommer den hellige ånd å hjelper deg. for det er han som gjør jobben på de overnaturlige tinga.

han som talte sa også massa annet bra, men det husker jeg ikke for det er litt eint nå.

god natt.

torsdag, mai 12, 2005

pinsehelga

jeg skal på leir i helga. men bare fra fredag til lørda. for på lørda skal jeg på bigbang konsert på rockefeller! gleder meg... men i hvert skal jeg ha 2 spotlighter (for jeg liker ikke ordene peken, andakt, forkynnelse, undervisning osv. Jeg er litt rar ass...) om den hellige ånd og pinsa. og det ekke bare lett. hvordan snakke til 12-15 åringer som ikke er inni all den interne kristen greia, om dhå?

får håpe Han hjelper meg litt. men har også fått lese prekenen (ithgt!) som Eirin skal holde om det samme temaet. så det årnar sæ.

ellers er det masse felleskristent opplegg i helga. sentrums menighetene samarbeider hvert år om pinsefeiringa. storsalen, filla, tempelet (frelsesarmeen), jesus churh, sub ++. å det er så bra at vi står sammen! så det blir møte på lørda kl 20 i tempelet, søndag blir det direktesendt tv-gudstjeneste kl 11 i storsalen, slaget i slottsparken kl 16 (fotball og piknik), møte i filla kl 19 og lovsangskonsert med Rudi Mynetvik kl 21.30 i storsalen. for et fett program! æ glær mæ. les mer om program osv: her.


torsdag, mai 05, 2005

noahs ark slips

magnus fant et fett slips i skapet til pappa. motivet på det var noahs ark.
se her:
mag m fett slips

fikk dessverre ikke posta bilde her.

surr. snakz. ha en chill kristi himmelsprett!

kingdom of heaven

i morra kommer "kingdom of heaven" på kino. den handler om korstogene på 1100-tallet. mange kommer til å se den og mange kommer til å stille spørsmål om kristendommen (kristenlivet). det er også en fin greie å ta med småpgruppa på eller ikke kristne venner. og hvis du vil ha litt hjelp til å svare på spørsmål, eller trenger et opplegg til smågruppa så kan du finne en leaders guideReel Spirituality. den kan du fritt bruke og kopiere opp til flere.

film er bra å bruke for å forklare ting i kristenlivet eller for å få folk til å stille spørsmål. for jeg tror at det er ført når folk stiller spørsmå at de virkelig lærer noe. hvis noen (jeg) bare prater til dem uten at de har spurt om det så vil de ikke lære en dritt eller på langt nær huske det jeg sa. men hvis de ser en film og kommer med masse spørsmål etterpå. så vil de huske mye mer og lære mye mer. tror jeg.

onsdag, mai 04, 2005

jeg tror jeg må over til blogger igjen

om 2 dager går prøvetiden på vatne.squarespace.com ut. det var en fin side med mye bra redskaper for å legge ut ting. men det koster litt mye. 7 dollar i mnd. så jeg har bare prøvd den i 30 dager. gøy så lenge det varte. men får se hva jeg gjør nå.