Sider

tirsdag, juni 07, 2005

i serien...


i serien ting fra japan som blir kult i europa har vi nu kommet til "sudoku". det er et lite kryssordspill hvor man skal fylle inn tall i de tomme feltene, slik at både de loddrette og vannrette feltene, samt hver av boksene med 3x3 felter, inneholder alle tallene fra 1 til 9. oppgaven er ikke mattematisk. du løser den med logikk og resonnement.

i england har det vist tatt av. og på lørda trykket vårt land sudoku som første norske avis. men aftenposten juger og sier de var først, men de skrev det på manda. så vl var først!

men egentlig er det ikke japansk men amerikansk. les her:

Sudoku Puzzle is not our original puzzle. We found this puzzle in American puzzle magazine, titled "Number Place" And we introduced this puzzle to our Japanese readers at 1984. First our title of this puzzle is "Suuji wa dokushin ni kagiru" It's means that number is limited only single (unmarried). But this title is too long, then it was abbreviated as "Sudoku". So "SU" means number, "DOKU" means single.

At those days, Sudoku was not so popular. In 1986, we made a rule for making this puzzle. Digits must be arranged by symmetry pattern. After our improvement, this puzzle got a big hit.

fra siden: nikoli.co.jp
og avisen the observer skriver også en artikkel om at det ikke er japansk.

folk i verden skal alltid være først ute med det hippeste. om å gjøre å ha oppdaget det før alle andre. om å gjøre å gå med de feteste buksene før bonden i angola hadde tenkt på å plante bommulsfrøene som skulle vokse opp og bli blukket av ei blind venstrehendt gammal kone og bli spunnet til stoff i en liten fjellhytte på 2400 meters høyde, og sydd av en stum, blind og døv mann uten hender for så så å bli de nye fete jeansene. for det er så hipt og kult og trendy.
moro.

hva skjer a?
- i dag skriver jeg ferdig to oppgaver i krl som jeg skal levere inn før i morra kl 10.
- det er 7.juni og frigjøringsdagen fra unionen med sverige. hurra!
- jeg hakke sett den siste starwars filmen:( den må jeg se!

Ingen kommentarer: